15 Ekim 2012 Pazartesi

                                                           

                                        GÜZELLİK

Güzellik, mükemmel bir yüz veya bilinçli bir görünüm değildir. Güzellik saç, cilt ve vücut ile kişiliğin sentezidir. Başkalarını taklit etmeden güzel olabilmektir. Güzellik sağlıktır, harekettir, yaşamın en önemli detayıdır. Güzellik iyi görünüm, kusursuz, sağlıklı düzgün bir vücuttur.

Güzellik kusurları kapatmak değil, daha güzel görünmek ve hissetmek için yapılan bakımdır. Günümüzün insanı kozmetik, bilim ve teknolojinin sağladığı olanaklardan yararlanarak daha güzel ve daha genç olma şansına sahiptir.

Güzellik uzmanlığı mesleğinin popüler olmasının nedeni bilim ve teknolojiden yararlanmak için rehbere ihtiyaç duyulmasıdır. Güzellik uzmanları, kozmetik biliminin yeni buluşları ve kozmetik uzmanlarının da daha güzel bakım programları ve daha doğru makyaj teknikleri ile insanlara yardımcı olmaktadır.

Cilt bakımı konusu incelendiğinde insan psikolojisi ve sağlığı açısından büyük önem taşıdığı görülmektedir. Çevre kirliliği, stres, yaşam koşulları konularında insanlar bilinçlendikçe; çeşitli kozmetik ürünleri üretildiği gibi, bakımların ve kullanılan ürünlerin etkilerini daha etkin kılmak amacıyla çok çeşitli aletler ve cihazlar da piyasaya sürülmektedir. Kozmetik dalı, ürünleri ve cihazlarıyla büyük bir hızla gelişip, yenilenip, büyümektedir.

Deri, vücudumuzu dış etkenlerden koruyan, duyuları almamızı, hissetmemizi sağlayan, toksinleri dışarı atmamıza yardımcı, teneffüs organı olarak rolü çok büyük olan, vücudumuzun en büyük organıdır. Estetik, derinin en göze çarpan özelliğidir. Deri sağlık, gıda, temizlik durumunun, günlük bakımların ve hayat tarzının dışa yansımasıdır.

Yeterli ve dengeli beslenme, normal uyku, açık hava, yeterli su alımı, programlı yaşam, günlük ve aylık bakımlar derimizi olumlu yönde etkileyen faktörlerdir. Cildi kötü hava şartlarına maruz bırakırsak zamanından önce yıpranmasına, kırışmasına sebep oluruz. Güneş ışığındaki UV ışınları; cildin kalınlaşmasına, dokuların yıpranmasına, pigment lekelerinin artmasına, soğuk hava ve rüzgar ise; cildin aşırı kurumasına, çatlamasına, pullanmasına ve kılcal damar rahatsızlıklarına neden olur. Cildin doğal yaşlanması, hayat süresince ve kademe kademe olur. Bluğ çağı yıllarında hormon üretiminin artması; yağ bezlerinin aşırı büyümesine ve aknelere sebep olabilir. Genç yaşlarda düzenli cilt temizliği çok büyük önem taşımaktadır.

Hormonel nedenlerin yarattığı problemler istenmeyen leke ve izlere sebebiyet verirler. Tedavisi hem çok zordur hem de uzun süreli olabilir.


  •   30 yaş civarında ilk yaşlanma belirtileri olan ince çizgiler; özellikle göz, boyun ve ellerde başlayabilir.

  •  40 yaşlarında ise çizgilerde derinleşme gözlenir. Cilt renginde solma, dokularda gevşeme ve sarkmalar başlar. Kan dolaşımının yavaşlaması ve düzensizlikleri sonucu kılcal damar rahatsızlıkları görülür.

  •  50 yaşlarında ise hücre yenilenmesinin azalması sonucu cilde elastikiyet ve dolgunluk sağlayan liflerde gerileme ve ciltte torbalanmalar, aşırı kuruluk ve incelme başlar.

  •  Daha sonraki yaşlarda ise pigment hücrelerindeki dengesizlikler sonucu ciltte düzensiz lekelenmeler olur, çizgiler, kırışıklıklar artar ve yavaşlayan kan dolaşımı cildin rengini yitirmesine neden olur.







        CİLDİNİZDEKİ YAŞLANMAYA ENGEL OLUN

Cildin doğal yaşlanma sürecini geciktirmek ve diğer etkenlerin sebep olabileceği erken yaşlanma nedenlerine engel olmak, cilde eski ışıltısını geri kazandırmak; cildin türüne ve o anki ihtiyacına uygun, titizlikle ve bilinçli seçilecek ürün ve aletlerle mümkündür.


Sağlıklı, bakımlı, temiz, pırıl pırıl bir cilt kişiyi ruhen rahatlatır. İç huzuru ve insan ilişkilerinde uyumun gelişmesini sağlar, kişiliği güçlendirir, kendine olan güveni arttırır. Sağlık ve güzelliğin yansıması olan cildimizin bakımı için ilk iş onu tanımaktır. Cilt bakımına atılan ilk adım temizlikle başlar. Cilt, günün bırakmış olduğu toz, kirve makyaj artıklarından arındırılır, diğer uygulanacak ürünlerin alınmasına hazır hale getirilir.


Daha sonra uygulanan peeling işlemi ile cilt derinlemesine temizlenir. Ölü hücre tabakasının çözünmesi ile yeni hücrelerin üretilmesi aktive edlilir. Dolaşımın artması ile cilde canlılık ve tazelik kazandırılır, daha sonra uygulanacak ürünlerin emilimi arttırılır. Ayrıca kırışıklıkların ve pigment lekelerinin azalmasına yardımcı olunur.


Buhar uygulaması ile yumuşayan gözeneklerden, komedon oluşumları kolayca temizlenir. Cilt daha sonra uygun alet ve ürünlerle dezenfekte edilir, gözeneklerin sıkılaşması sağlanır.


Cildin ihtiyacına yönelik seçilmiş, etken maddelerin en yoğun bulundukları ve cilt bakımlarının vazgeçilmez ürünleri olan ampul uygulamaları yapılır. Ampullerin etkilerinin arttırılması, kaslarının güçlendirilmesi, kan ve lenf dolaşımının arttırılması, dokuların beslenmesi, hücre üretimine katkı, yağ ve nem oranının dengelenmesi, rahatlama ve zindelik kazandırılması amacıyla masaj uygulaması yapılır.


Masajdan sonra cildin ihtiyacına ve türüne uygun maske tatbik edilir. Maskeler de ampuller gibi etken maddelerin yoğun bulundukları mamüllerdir.


Belli bir süre sonra maske temizlenerek uygun tonik ve nemlendiriciyle bakım tamamlanır. Normal cilt bakımlarının haricinde cilde daha özel bakımlar ve özellikle mevsim dönemlerinde özel kür uygulamaları yapılır.